Contactinformatie Maak een afspraak Bestel lenzen menu

Macula Degeneratie

Macula degeneratie (MD) is een oogziekte waarbij de macula, het centrale deel van het netvlies (de gele vlek) aftakelt. Macula degeneratie is er in meerdere vormen, veel voorkomend zijn de droge vorm en de natte vorm.

  1. De droge macula degeneratie is de meest voorkomende en de minst ernstige vorm. Het kan jaren duren voordat het zicht merkbaar achteruit gaat.
  2. De natte macula degeneratie komt gelukkig minder vaak voor. Er is sprake van groei van nieuwe bloedvaatjes die broos en slecht zijn waardoor lekkage ontstaat in de vorm van vocht of bloed.

Klachten die je kunt hebben

  • Minder goed of wazig zien
  • Het zien van een vlek in het centrum (scotoom)
  • Vervorming van het beeld (metamorfopsie)

Wat doet de optometrist

Met het preventief ooggezondheidsonderzoek kan de optometrist vroegtijdig de macula controleren, dit gebeurt met een OCT scan, die maakt een soort MRI van het oog. Als wij een afwijking constateren dan kunnen wij je verwijzen naar de oogarts. Je kunt zelf ook het risico verkleinen door als je rookt hiermee te stoppen en in je voeding te zorgen voor voldoende anti-oxidanten en omega-3-vetzuren.

Afspraak Ooggezondheidsonderzoek

Het Ooggezondheidsonderzoek kost € 78,00.

Bij aanschaf van een bril,  glazen of bij een lensaanmeting wordt de prijs van de oogmeting € 29,- (onderdeel van het onderzoek) verrekend.

Plan je afspraak online of bel 0512 513495.

Maak een afspraak
Like onze pagina op facebook