7 tips voor gezonde ogen

7 tips voor gezonde ogen

Het wordt ons vaak gevraagd: wat kan ik zelf doen om m’n ogen gezond te houden. En een eenvoudig antwoord op die vraag hebben we niet. Maar hieronder hebben we wel 7 tips voor gezonde ogen op een rij gezet om je een beetje op weg te helpen:

  1. Eet gezond
  2. Rook niet
  3. Draag een zonnebril
  4. Neem pauzes van je scherm
  5. Zorg voor een goede luchtkwaliteit
  6. Knipper vaak met je ogen
  7. Negeer oogproblemen niet en laat je ogen regelmatig onderzoeken

1. Eet gezond

Om dan maar gelijk met de meest openstaande deur te beginnen, eet gezond. Je bent wat je eet, gaat ook op voor je ogen. Kies voor voedingsmiddelen die de bloedcirculatie bevorderen zoals citrusvruchten, groene bladgroenten en volkoren producten bijvoorbeeld. Je doet er niet alleen je ogen een plezier mee, het is ook goed voor je hart. Er is bewijs dat suggereert dat vitamine C de vorming van cataract en trage maculadegeneratie kan verminderen. Vitamine C haal je uit sinaasappels, gele paprika’s, donkergroene groenten en bessen. 

En daarnaast veel wortelen eten uiteraard, echt waar. Wortelen bevatten namelijk Vitamine A en deze vitamine zorgt ervoor dat je netvlies licht omzet in elektrische signalen die naar je hersenen gestuurd worden. Als je daarnaast je dieet aanvult met voeding dat rijk is aan zink (noten), lycopeen (tomaten), luteïne (spinazie) en zeaxanthine (maïs) dan zit je voor gezonde ogen qua voeding goed!

2. Rook niet

Roken is niet alleen slecht voor je longen en bloedvaten, ook voor je ogen. Door de verzwakking van de bloedvaten beschadig je je netvlies vaak aanzienlijk. Bovendien verhoogt roken de kans op staar en maakt het je ogen oncomfortabel droog.

3. Draag een zonnebril

Recht in de zon kijken is heel schadelijk voor onze ogen. Maar ook als je niet recht in de zon kijkt is uv-straling, net als voor je huid, schadelijk voor je ogen. Het effect stapelt zich op en kan uiteindelijk leiden tot allerlei problemen zoals staar, problemen met het hoornvlies en zelfs kanker op het ooglid. Draag dus een zonnebril om je ogen hiertegen te beschermen.

4. Neem pauzes van je scherm

Gelukkig kan het kijken naar een scherm je ogen niet permanent beschadigen, maar het kan je ogen wel vermoeien of droog maken. Dit komt omdat we minder vaak knipperen als we naar een scherm kijken. Neem dus pauzes van je scherm, pomodoro voor je ogen zeggen wij altijd: Kijk na elke 25 minuten beeldschermwerk, 25 seconden op afstand, zo blijf je scherp en houd je je ogen gezond.

Nog een paar tips om je ogen fris te houden achter het scherm:

  • Plaats je scherm op 50-70 centimeter afstand tot je ogen en net onder ooghoogte
  • Zorg dat er geen glans of spiegeling op je scherm zit, plaats je scherm haaks op je raam
  • Zorg dat de helderheid van je scherm gelijk is aan het licht van de omgeving
  • Gebruik een speciale beeldschermbril 

5. Zorg voor een goede luchtkwaliteit

Goede kwaliteit van de lucht is ook van wezenlijk belang voor je ogen, dit verbetert het gezichtsvermogen en zorgt voor gezonde ogen. Een paar tips:

  • Gebruik een luchtbevochtiger
  • Zorg voor een aangename kamertemperatuur
  • Zorg voor voldoende frisse lucht
  • En natuurlijk rook en andere verontreinigers vermijden

6. Knipper vaak met je ogen

Gemiddeld knipper je iedere 6 seconden met je ogen. Tel maar eens. Dit zorgt ervoor dat je ogen schoon en vochtig blijven. Vaak knipperen zorgt er dus voor dat je scherper ziet en dat je ogen gezond blijven. Te weinig knipperen kan op zijn of haar beurt weer droge ogen veroorzaken je krijgt dan last van onscherp zicht of een zanderig gevoel in de ogen. Bekijk voor meer info onze pagina over droge ogen

7. Negeer oogproblemen niet en laat je ogen regelmatig onderzoeken

Last van je ogen? Kom dan meteen in actie. Jeuken je ogen, voelen ze branderig aan, heb je last van wazig zicht of andere oogklachten, aarzel niet en neem contact met ons op. 
Het is sowieso verstandig je ogen regelmatig te laten onderzoeken. Los van klachten en of je nu wel of geen bril of lenzen draagt, met een ooggezondheidsonderzoek spoor je veel voorkomende oogaandoeningen tijdig op.