Contactinformatie Maak een afspraak Bestel lenzen menu

Oogonderzoek bij kinderen

Bij een kind is het zien nog in ontwikkeling. Dit betekent dat het hele visuele systeem nog te beïnvloeden is. Zo kan een brilafwijking scheelzien veroorzaken. Ook kan een brilafwijking die in het ene oog anders is als in het andere oog zorgen voor een ontwikkelingsachterstand van het oog, een lui oog.

Zichtproblemen de symptomen

Een paar symptomen die kunnen wijzen op zichtproblemen:

  • Je kind zit altijd heel dicht op de televisie
  • Eén oog draait naar binnen of naar buiten
  • Je kind is snel afgeleid, kijkt vaak uit het raam en heeft problemen met concentratie
  • Als je kind klaagt over hoofdpijn
  • Je kind knijpt met de ogen om iets te kunnen zien of onzeker is bij afgaan van trapjes

Oogonderzoek bij kinderen

Bij Bangma Optiek worden kinderogen van kinderen vanaf 8 jaar onderzocht door de optometrist. Daarbij wordt gebruik gemaakt van diagnostische oogdruppels om zo een betrouwbare basis te hebben om een kinderbril (of contactlenzen) te kunnen voorschrijven. Door de oogdruppels zal je kind tijdelijk wazig zien.

Tijdens het onderzoek worden de ogen gedruppeld, de pupil wordt vergroot en het zicht kan tijdelijk wazig zijn. Hierdoor kan de optometrist een nauwkeurige meting doen. Het zicht zal tijdelijk wazig zijn, het is dan ook verstandig om een zonnebril voor de ogen mee te nemen om de ogen na het onderzoek tegen fel licht te beschermen. Heb je twijfels over het zien van je kind, dan maak je een afspraak bij de optometrist.

Bijziendheid bij kinderen is er iets aan te doen?

Het is heel vervelend als je ontdekt dat je kind minder scherp gaat zien. Myopie, een ander woord voor bijziendheid, ontwikkelt zich vaak al op jonge leeftijd. Van dichtbij ziet je kind nog goed, veraf wordt het beeld wazig. Een bril of lenzen zijn nodig om de wereld weer scherp te krijgen. Een kwart van de 13-jarigen in Nederland is nu bijziend.

Bijziendheid is op zich niet gevaarlijk, echter wel vaak sterk progressief. De grootste achteruitgang vindt plaats tussen de 6 en 17 jaar oud. Daarbij loopt één op de vijf kinderen risico op hoogbijziendheid en ernstige oogproblemen op latere leeftijd. Dit is waarom wij ons actief bezighouden met myopie-management: het beperken van achteruitgang van kinderogen en voorkomen van oogproblemen op latere leeftijd. Kijk voor meer informatie op onze pagina over bijziendheid bij kinderen.

Afspraak Oogkinderonderzoek

Het Oogkinderonderzoek kost € 78,00. Indien nodig bestaat dit onderzoek uit twee delen. De optometrist zal dit aangeven.

Bij aanschaf van een bril,  glazen of bij een lensaanmeting wordt de prijs van de oogmeting € 29,- (onderdeel van het onderzoek) verrekend.

Bel voor een afspraak 0512 513495.

Maak afspraak
Like onze pagina op facebook