Contactinformatie Maak een afspraak Bestel lenzen menu

Bijziendheid bij kinderen
is er iets aan te doen?

Als de ogen van je kind achteruitgaan,
kunnen we verergering actief
afremmen en de risico’s beperken.
Graag geven we je gratis voorlichting
over bijziendheid bij kinderen.

Samen kunnen we de achteruitgang van kinderogen actief afremmen

Het is heel vervelend als je ontdekt dat je kind minder scherp gaat zien. Myopie, een ander woord voor bijziendheid, ontwikkelt zich vaak al op jonge leeftijd. Van dichtbij ziet je kind nog goed, veraf wordt het beeld wazig. Een bril of lenzen zijn nodig om de wereld weer scherp te krijgen. Een kwart van de 13-jarigen in Nederland is nu bijziend.

Bijziendheid is op zich niet gevaarlijk, echter wel vaak sterk progressief. De grootste achteruitgang vindt plaats tussen de 6 en 17 jaar oud. Daarbij loopt één op de vijf kinderen risico op hoogbijziendheid en ernstige oogproblemen op latere leeftijd. Dit is waarom wij ons actief bezighouden met myopie-management: het beperken van achteruitgang van kinderogen en voorkomen van oogproblemen op latere leeftijd.

(b)eiziendheid Bijziendheid bij kinderen
Peuter met scherm en het effect op bijziendheid bij kinderen

Myopie-management

Dankzij myopie-management kunnen we progressieve bijziendheid bij kinderen zoveel mogelijk remmen en de hoogte van de min-sterkte beperken. De mogelijkheden zijn:

 • Lifestyle advies
 • Speciale contactlenzen
 • Atropine oogdruppels

Lifestyle advies

Een gezonde lifestyle houdt de ogen gezonder. Kinderen die veel met een smartphone of tablet werken ontwikkelen vaker bijziendheid. Dit komt omdat ze langdurig op een korte afstand kijken; hoe meer afwisseling des te beter. Hoe ga je daar als ouder mee om?

 • Gebruik de 20-20-2 regel: na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden veraf kijken en minimaal 2 uur buitenspelen per dag.
 • Geef jonge kinderen een max. aantal beeldschermuren en verdeel ze over de dag.
 • Leg oudere kinderen het risico uit en maak ze bewust van hun eigen beeldschermgebruik.
lifestyle advies voor bijziendheid bij kinderen
speciale contactlenzen voor bijziendheid bij kinderen

Speciale contactlenzen

Met speciale contactlenzen kan verdere achteruitgang van kinderogen voorkomen worden. Myopie-lenzen zijn er in twee soorten:

 • Nachtlenzen. Je kind slaapt ‘s nachts met lenzen, waardoor zijn of haar zicht overdag scherp is. Dat betekent zwemmen en spelen zonder bril of lenzen dus!
 • Zachte lenzen. Je kind draagt overdag zachte, ademende lenzen, waarmee hij of zij alles met een glimlach kan doen. Ook sporten en ravotten dus!

Antropine oogdruppels

Als we een hoge min-sterkte (>6) verwachten, dan kan het zijn dat we je kind doorverwijzen naar de oogarts. De oogarts heeft de mogelijkheid om atropine oogdruppels voor te schrijven, die een remmend effect hebben op bijziendheid. Naast de druppels heeft je kind een bril of contactlenzen nodig om goed te kunnen zien.

antropine druppels tegen bijziendheid bij kinderen
kussengevecht

Rol van de myopie-specialist

Maak je je zorgen over de ogen van je kind? Maak dan een afspraak met een van onze myopie-specialisten: optometristen gespecialiseerd in myopie-management. Aan de hand van een intake en risico-analyse bepaalt de specialist of er een behandelingstraject nodig is en krijg je advies over lifestyle en het gebruik van lenzen of druppels. We gaan door met myopie-management totdat dat de ogen van je kind 2 jaar stabiel zijn en hij of zij niet meer in de risicoleeftijd zit (ouder is dan 17 jaar).

Myopie-management beperkt de risico’s op oogproblemen op latere leeftijd:

 1. Staar
  Een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot slechtziendheid leiden.
 2. Glaucoom
  Een verhoogde oogdruk die de oogzenuw beschadigt, waardoor delen van het buitenste gezichtsveld verdwijnen. Kan tot slechtziendheid en blindheid leiden.
 3. Netvliesaandoeningen
  Doordat bij bijziendheid de aslengte van het oog groeit, wordt het netvlies kwetsbaar. Het raakt los of er ontstaan scheurtjes. Kan tot slechtziendheid of blindheid leiden.

de risico's van bijziendheid bij kinderen

hoe weet ik of mijn kind bijziend is

Hoe weet ik of mijn kind bijziend is?

Soms is het overduidelijk, een andere keer weten de hersenen van onze kinderen bijziendheid slim te verbloemen. Het kan een signaal zijn als je kind:

 • last heeft van hoofdpijn of ‘vermoeide ogen,’
 • het schoolbord niet meer goed kan lezen,
 • dichtbij de televisie, computer of andere beeldschermen gaat zitten,
 • bij het lezen een boek heel dichtbij houdt,
 • objecten in de verte niet goed kan zien,
 • veel knippert, knijpt of in de ogen wrijft.


Doe een eenvoudige test

 • Hou bij jonge kinderen een object steeds verder van ze af en vraag wanneer het wazig wordt. 
 • Laat oudere kinderen een straatnaambordje oplezen of vraag rechtstreeks naar de symptomen.
 • Vul deze korte vragenlijst in om het risico van bijziendheid van je kind in kaart te brengen en advies te krijgen om (progressie van) bijziendheid zoveel mogelijk te voorkomen.
een test voor bijziendheid bij kinderen
Maak je je zorgen over de ogen van je kind?
Maak dan nu een afspraak met onze myopie-specialist voor gratis advies.

 • ✅ Voorlichting en risico-analyse
 • ✅ Uitsluitsel over of je kind risico loopt
  ✅ Uitleg over eventuele behandelmethodes

De kosten van myopiemanagement

Als uit ons gratis eerste advies blijkt dat je kind risico loopt en myopie-management wenselijk is volgt een kinderonderzoek in. In anderhalf uur controleren we de ogen van je kind dan super zorgvuldig. De kosten hiervan zijn € 78,00. Na dit onderzoek stellen we vast of myopie-management mogelijk is en bespreken we het vervolgtraject.

Like onze pagina op facebook