Contactinformatie Maak een afspraak Bestel lenzen menu


Bijziendheid bij
kinderen remmen?


Bijziendheid bij kinderen
komt steeds vaker en op steeds
jongere leeftijd voor. Met onze
korte test krijg je snel inzicht
in het risico dat jouw kind loopt.

Loopt jouw kind risico op toename van bijziendheid? Doe de test!

Bijziendheid bij jouw kind remmen?
Maak dan een afspraak voor gratis voorlichting

 • ✅ Voorlichting en risico-analyse
 • ✅ Uitsluitsel over of je kind risico loopt
  ✅ Uitleg over eventuele behandelmethodes

Of plan direct een kinderoogonderzoek (vanaf 8 jaar).

Waarom bijziendheid remmen?

Het is heel vervelend als je ontdekt dat jouw kind risico loopt op toename van bijziendheid. Helaas komt dit steeds vaker voor. Een kwart van de 13-jarigen in Nederland is nu bijziend. Van dichtbij zien ze nog goed, veraf wordt het beeld wazig.

De grootste achteruitgang vindt plaats tussen de 6 en 17 jaar oud. Daarbij loopt één op de vijf kinderen risico op forse toename van de min-sterkte en ernstige oogproblemen op latere leeftijd. Door bijziendheid te remmen en de min-sterkte laag te houden, verkleinen we de kans op oogproblemen en heeft je kind bovendien minder dikke brillenglazen nodig.

Hoe remmen we bijziendheid bij kinderen?

Gelukkig kunnen we met nieuwe inzichten en technieken de toename van de min-sterkte bij kinderen remmen. Zodat we het risico op oogproblemen op latere leeftijd verkleinen. Bijziendheid remmen kan door:

 1. Lifestyle advies
 2. Speciale contactlenzen
 3. Atropine oogdruppels (via oogarts)

1. Lifestyle advies

Een gezonde lifestyle houdt de ogen gezonder. Kinderen die veel met een smartphone of tablet werken ontwikkelen vaker bijziendheid. Dit komt omdat ze langdurig op een korte afstand kijken; hoe meer afwisseling des te beter. Hoe ga je daar als ouder mee om?

 • Gebruik de 20-20-2 regel: na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden veraf kijken en minimaal 2 uur buitenspelen per dag.
 • Geef jonge kinderen een max. aantal beeldschermuren en verdeel ze over de dag.
 • Leg oudere kinderen het risico uit en maak ze bewust van hun eigen beeldschermgebruik.
lifestyle advies voor bijziendheid bij kinderen

2. Speciale contactlenzen

Met speciale contactlenzen kan verdere achteruitgang van kinderogen voorkomen worden. Deze speciale contactlenzen zijn er in twee soorten:

 • Nachtlenzen. Je kind slaapt ‘s nachts met lenzen, waardoor zijn of haar zicht overdag scherp is. Dat betekent zwemmen en spelen zonder bril of lenzen dus!
 • Zachte lenzen. Je kind draagt overdag zachte, ademende lenzen, waarmee hij of zij alles met een glimlach kan doen. Ook sporten en ravotten dus!

3. Oogdruppels

Als we een hoge min-sterkte (>6) verwachten, dan kan het zijn dat we je kind doorverwijzen naar de oogarts. De oogarts heeft de mogelijkheid om oogdruppels voor te schrijven, die een remmend effect hebben op bijziendheid. Naast de druppels heeft je kind een bril of contactlenzen nodig om goed te kunnen zien.

antropine druppels tegen bijziendheid bij kinderen

Wat doen onze specialisten?

Om te bepalen wat het meest geschikt is voor jouw kind, kun je terecht bij onze specialisten. Dat zijn optometristen die gespecialiseerd zijn in het beperken van de toename van de min-sterkte bij kinderen. Ze geven je graag gratis voorlichting.

Aan de hand van een kinderoogonderzoek bepaalt de specialist of er een behandelingstraject nodig is. Ook krijg je advies over lifestyle en de behandelmethodes.

Welke oogproblemen kunnen er op latere leeftijd optreden?

 1. Staar
  Een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot slechtziendheid leiden.
 2. Glaucoom
  Een verhoogde oogdruk die de oogzenuw beschadigt, waardoor delen van het buitenste gezichtsveld verdwijnen. Kan tot slechtziendheid en blindheid leiden.
 3. Netvliesaandoeningen
  Doordat bij bijziendheid de aslengte van het oog groeit, wordt het netvlies kwetsbaar. Het raakt los of er ontstaan scheurtjes. Kan tot slechtziendheid of blindheid leiden.

de risico's van bijziendheid bij kinderen

hoe weet ik of mijn kind bijziend is

Hoe weet je eigenlijk of je kind bijziend is?

Soms is het overduidelijk, een andere keer weten de hersenen van onze kinderen bijziendheid slim te verbloemen. Het kan een signaal zijn als je kind:

 • last heeft van hoofdpijn of ‘vermoeide ogen,’
 • het schoolbord niet meer goed kan lezen,
 • dichtbij de televisie, computer of andere beeldschermen gaat zitten,
 • bij het lezen een boek heel dichtbij houdt,
 • objecten in de verte niet goed kan zien,
 • veel knippert, knijpt of in de ogen wrijft.

Bijziendheid bij kinderen remmen?
Maak een afspraak voor gratis voorlichting

 • ✅ Voorlichting en risico-analyse
 • ✅ Uitsluitsel over of je kind risico loopt
  ✅ Uitleg over eventuele behandelmethodes

Of plan direct een kinderoogonderzoek (vanaf 8 jaar)

De kosten van het remmen van bijziendheid

Als tijdens ons gratis eerste adviesgesprek blijkt dat je kind risico loopt maken we een afspraak voor een kinderoogonderzoek. In anderhalf uur controleren we de ogen van je kind dan super zorgvuldig. Tijdens dit onderzoek stellen we vast welke behandeling mogelijk is en bespreken we het vervolgtraject.

 • Kinderoogonderzoek €78,-*
 • Opstarten behandeling €149,-
 • Behandeltraject vanaf €49,50 per maand

*Als je met een behandeling start verrekenen we de kosten van het kinderoogonderzoek.

Bijziendheid bij kinderen onder de loep genomen

Disclaimer

De informatie op deze website over bijziendheid bij kinderen is geen vervanging van een oogonderzoek door een gecertificeerde specialist. Het doel van deze site is om bewustwording te creëren van (hoge) bijziendheid, de bijbehorende risico’s en de opties die er zijn om progressieve bijziendheid zoveel mogelijk te voorkomen en/of te remmen. Onder geen beding moeten de hier gepresenteerde adviezen als leidend worden beschouwd ten opzichte van het advies van een optometrist of medisch deskundige.

Like onze pagina op facebook